GÜLÜMSEYEN HAYALLER

10-18 Temmuz 2012, Mersin

genclik

CEIPES Türkiye, 10-11 Temmuz 2012 tarihlerinde Mersin’de Avrupa Komisyonu’nun destekledigi, T.C. Avrupa Birligi Bakanligi, Avrupa Birligi Egitim ve Genclik Programlari Merkezi Baskanliginin kabul ettigi, Avrupa Gençlik Projeleri kapsamında yer alan Avrupa Birliği Komşu Ülkeleriyle İş Birliği projesi –Gülümseyen Hayaller – için Portekiz, Bulgaristan, Fransa, Batı Şeria ve Gazze Şeridi Filistin Yönetimi, Moldova, Letonya, Yunanistan, Azerbaycan, Sırbistan, Makedonya, İspanya ve İtalya’dan gelecek katılımcılara ev sahipliği yapacaktır.

Projenin ana teması Kadın Hakları ve Kadına yönelik şiddettir.

Yaşadığımız 21.yy’da, şiddet; gelişmiş, az gelişmiş ya da gelişmekte olan ülke, eğitimli/eğitimsiz insan farkı göz etmeden tüm dünyada kadınlarımıza uygulanmaktadır. Kadının erkeklerle aynı haklara sahip olduğu gerçeği unutularak fütursuzca hakları çiğnenmekte, fiziksel, cinsel ve psikolojik şiddete maruz bırakılmaktadır.

Dünya genelinde, her 10 kadından 6sı hayatları boyunca fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalmaktadır. Birçok kadına göre; tecavüz ve aile içi şiddet kanserden, trafik kazalarından ve savaştan çok daha tehlikelidir. Bu karşılaştırma bile kadınların maruz kaldığı şiddetin vahametini gözler önüne seriyor. Her gün dünya genelinde kız çocuklarımız ve kadınlarımız “namus” adı altında katliama uğramaktadır ve çoğu ülke buna sadece seyirci kalmaktadır. Birçok ülkede kız çocukları sünnet edilmekte, utanç kabul edilerek diri diri toprak altına gömülmekte, taşlanarak ölüm cezasına çarptırılmakta ve birçok haktan mahrum bırakılmaktadır.

Çeşitli sektörlerde çalışan kadınlarımız, toplumların onlara empoze ettiği kalıplaşmış sorumluluklardan ötürü kariyer yapamamaktadır. Kadın bir şekilde iş hayatındaki haklarında da diğer haklarında olduğu gibi dışlanmaktadır. Dünya genelinde, siyasete atılmış kadın sayısı tıpkı diğer alanlarda olduğu gibi oldukça azdır.

Bunların yanı sıra; çalışan kadın iş yerinde çeşitli ayrımcılığa maruz kalmaktadır.

Bu noktada; projemiz dünya genelinde kadınların maruz kaldığı ayrımcılık, dışlanma ve şiddete daha fazla sessiz kalmamayı ve kadınlarımızı hakları konusunda, erkeklerimizi de kadınların kendileri gibi birer birey oldukları konusunda bilgilendirmeyi, ayrımcılığın ve şiddetin her türüne karşı çıkmayı amaçlamaktadır.

 

Projenin amaçları:

• Şiddetin ne olduğunu anlamak

• İnsan hakları konusunda katılımcıları bilgilendirmek ve projenin devamını sağlamak için proje bitiminde bu konuda neler yapılabileceğini tartışmak

• Kadına yönelik şiddetin son bulması için uygulanan iyi örnekleri tartışarak geliştirmek

• Kadınları sahip oldukları haklar konusunda bilinçlendirmek

• Yaş ve cinsiyete göre ayrımcılığın olup olmaması gerektiğini analiz etmek

• Katılımcıların sadece şiddete maruz kalanlar ile değil şiddetin kaynağı olan kişilerle de empati kurmalarını sağlamak

• Şiddete yaratıcı çözümler aramak için sorumluluk almak

• Aile içi şiddete dikkat çekmek

uaCEIPES TURKIYE 2 kopya