Dunya Bankasi verilerine gore,dunyada 1.4 milyar insan aclik sinirinda ve aclik siniri altinda yasamaktadir.(gunluk gelir 1.25$) Bu duzensiz artis kaygi vericidir.Kuresel ekonomiyi butunlestiren ticaret ve anapara akisi milyonlara fayda sagliyor olabilir;ancak yoksulluk ve aclik halen devam etmektedir.Bunun nedeni;dunyanin ilk amacinin acligi ve yoksullugu ortadan kaldirmak oldugunu hatirlatan Eylul,2000 de 189 ulkenin imzaladigi Binyil Bildirgesidir.(Millenium Declaration)

Avrupa Birligi’nde 78milyon insan-nufusun %16si ve cocuklarin %19u-suanda yoksulluk sinirindalar.Avrupa Birliginin aciklamasina gore;insanlarin geliri ulkelerindeki hanehalkinin basina dusen ortalama gelirin %60inin altina duserse insanlar yoksulluk tehditi altinda sayiliyorlar.2004 yilinda 23.5 milyon vatandas gunluk 10€ altinda bir tutarla gecinmek zorundaydi.Akdeniz Bolgesindeki uye devletler icin de yoksulluk oldukca kritik bir durumdur.Bolge ulkelerinin 9unda kisi basina dusen yillik gelir 1000 Amerikan Doları’ndan daha azdir ve yoksulluk gibi bircok sorunla karsi karsiya kalmislardir. Cogu sosyal problemin ana kaynagi olan yoksulluk insanlarin yasamini  cok yogun bir sekilde etkilemektedir. Bu sorunun,insanlarin sagligi,yasam kaliteleri,ekonomik gelisme ve ulusun buyume perspektifi konulariyla derin bir bagi vardir.Avrupa ve Akdeniz ulkeleri olarak birbirimize oyle yakin ve birbirimizle oyle guclu iliskilerimiz var ki bu sorunu ortak bir sorun olarak ele almamiz gayet normaldir.

Bu baglamda, bu egitim kursunun asil amaci;genc isgucumuzu yoksulluk,insan haklari,sosyal anlamda dislanma-dahil edilme konularinda bilgilendirmek ve onlarin bu alanlarda diger genclerle bu projeyi gelistirmelerine olanak tanimaktir.Tahmin ediyoruz ki bu kurs ve genclerin devam ettirecegi projeler yoksullukla mucadelede onlarin rolunu daha onemli kilacak ve toplumda daha sosyal olmalarini saglayacaktir.

Projenin belirli hedefleri sunlardir:

1. Katilimcilarin firsat esitsizligi ve sosyal dislanma konularindaki farkindaliklarini artirmak.

2. Avrupa ve Akdeniz bolgesi cevresinde yoksullugun cesitleri hakkinda bilgiyi artirmak.

3. İnsan haklari acisindan yoksullugu ve sosyal dislanmayi dusunmek

4. Yoksullugun nedenleri ve sonuclari hakkinda ve yoksullarin elde edemedigi yasam sartlari,firsatlari ile ilgili elestirel dusunme yapmak.

5. Gunumuz dunyasinda yoksul bir genc olabilmeyi anlamak.

6. İnsan haysiyeti,sosyal adalet ve kendi toplumlarina ve calistiklari gruplarda sorumluluk duygularinda yeterince bilgi ve yetkinlik saglamak.

7. Cesitli dahil olma stratejileri hakkinda beyin firtinasi yapmak,ogrenmek ve tartismak.

8. Yoksullukla mucadelede ozellikle gencler arasinda cesitli sosyal etmenlerin rolunu ve sorumlulugunu ogrenmek ve aktif katilim saglayabilmeleri icin onlari boyle sorumluluklar alma konusunda tesvik etmek ve onlari dahil etmek icin stratejiler gelistirmek.

9. Yeni ortakliklar geliştirme ve kursun ana teması ile bağlantılı yeni gençlik projeleri yaratmak.

Bu sekilde, proje Avrupa Yoksulluk ve Sosyal Dışlanma ile Mücadele Yılı’na katkıda bulunacaktir.

Egitim kursu asagidaki Genclik Programi hedeflerini gerceklestirmek icin de calisacaktir:

  • Genel olarak genclerin aktif vatandasligini ve Avrupalılıklarını teşvik etmek; çünkü bu proje ve diger projeler kendi toplumlarinda neler oldugu konusunda onlari bilinclendirecek ve onlari birer katılımcı aktif vatandaş olma konusunda ve daha iyi bir gelecek, daha iyi bir Avrupa olusturmak icin motive edecektir.
  • Dayanisma saglamak ve gencler arasinda toleransi artirmak ve farkli ulkelerdeki genc insanlar arasindaki karsilikli anlasmayi tesvik etmektir.Ayrıca;bu eğitim katılımcılara farklı realiteleri öğrenme imkanı ve kendi toplumlarini daha iyi anlama olanağı, farklı ülkelerden gelen gençlerle kültürlerarası bir diyalog olusturmayi saglayacaktir.
  • Genclik aktiviteleri icin destek sistemlerinin kalitesini ve insan haklari acisindan bu konuya bakan gruplarin dikkatini cekmek icin seminer ve aktiviteleri uygulamak icin kullanilan farkli materyalleri katilimcilara sunan gençlik alanındaki sivil toplum kuruluslarinin kapasitesini artirmak icin katkida bulunmaktir.
  • Katilimcilara Avrupa ve Avrupa-Akdeniz seviyesinde yoksullukla mucadele alaninda yeni genclik projeleri olusturabilmeleri icin yeni ortaklar bulma sansi vererek genclik alaninda Avrupali isbirligi saglamaktir.

 

Genclik programlarinin onceliklerine bagli kalarak proje sunlari destekler:

  • Kursun ana konusunu perspektif bir Avrupali boyutundan sunan Avrupa vatandasligi yoksulluk ve sosyal dislanma ile Avrupa-Akdeniz bolgesinin durumu ile ilgili katilimcilarin dikkatini ceker,farkli ulkeler arasindaki bu konudaki benzerlikleri farketme firsati sunar,tum vatandaslara daha esit bir Avrupa-Akdeniz yapilanmasi icin genclerin bu konudaki konumlarini belirler.
  • Genclerin katilimi egitim kursu suresince gelistirilecek olan tum aktivitelerde ongorulmektedir. Katilimcilar tum proje boyunca ve proje sona erdiginde aktif birer rol ustleneceklerdir; cunku ogrendikleri materyalleri ve bilgileri kullanarak kendi toplumlarının bu konuya dikkatini çekmek için çalışacaklardır. Dahası, devam edecek diğer projeler gençlerin yoksullukla mücadelede rollerinin farkına varmalarını ve toplumlarının yapılandırılmasında kendilerine düşen aktif katılımcılığın neler olduğunu göstermeyi amaclar.
  • Proje, sadece Avrupa’dan değil ortak Akdeniz ulkelerinden de katilan katilimcilarin arasinda kulturlerarasi diyalog, kulturlerarasi ogrenme ve kulturel cesitliligi saglar.  Proje; formal ve informal zamanlarda kulturlerarasi aksam, grup aktiviteleri ve cesitli aktivitelerin organizasyonu gibi cesitli metotlarin kullaniminin bu degisimi kolaylastiracagini ongormektedir.
  • Proje dolayli olarak daha az olanaklara sahip, ozellikle sosyal ve ekonomik acidan zorluk ceken genc insanlarin dâhil olmasini saglamaktadir; cunku kurs onlarin durumunu daha iyi anlama olanagi tanimakta ve bu durumu iyilestirmek icin birseyler yapma sansi tanimaktadir.